Onderwerp: Cultureel antropologische waarnemingen Jiddisch Mokum en Mediene-sjtampers

Post Info
Gea Meyer
Posts:
Datum:
RE: Cultureel antropologische waarnemingen Jiddisch Mokum en Mediene-sjtampers
Permalink   

Farida wrote:

Leo Fuld is natuurlijk de allerbekendste zanger die ons land ooit heeft voortgebracht! Ook zoveel jaren na zijn dood heeft hij niets aan zeggingskracht ingeboet.helemaal met je eens! Leo Leeft!__________________
Farida
Posts:
Datum:
Permalink   
Leo Fuld is natuurlijk de allerbekendste zanger die ons land ooit heeft voortgebracht! Ook zoveel jaren na zijn dood heeft hij niets aan zeggingskracht ingeboet.

__________________
Steef Sanders
Posts:
Datum:
Permalink   
Kijk eens onder Leo Fuld onder de mainpage.

__________________
Stavros
Posts:
Datum:
Permalink   
Kijkt die Caroline Gehrels weleens naar Salto als ze zelf niet in zo'n subsidieprogramma zit?

__________________
Elyakim
Posts:
Datum:
Permalink   
Zou het niet simpeler zijn als Salto een zou gaan onderzoeken waar ze die uitzendingenhebben gelaten? Of zijn ze niet verantwoordelijk voor uitzendingen die ze zelf kwijtraken?
Groet,
MokumTV-fanElyakim.


__________________
Een echte Amsterdammer
Posts:
Datum:
Permalink   
Voor menigeen van de jongere generatie zal het moeilijk voorstelbaar zijn dat vr 1940 in ieder stadje of dorpje van enige betekenis in Nederland een joodse gemeenschap bestond.

Amsterdam draagt tot op heden met trots haar jiddische naam. Al worden joden van 'buiten Amsterdam' allang niet meer Mediene-sjtampers genoemd, zoals bleek uit die uitzendingen van MokumTV met de Jiddische zanger Leo Fuld en (als ik me goed herinner) schrijfster Daphne Meijer destijds.

Leo Fuld sprak o.a. over hoe hij vanwege zijn goede stem als student aan het Amsterdams Joods Seminarie er iedere week op werd uitgestuurd als ghazan voor een van de ruim 150 plaatsen en dorpen met een eigen Joodse Gemeente en synagoge.

Als voorzanger leerde Leo Fuld zo'n beetje alle godsdienstleraren, rituele slachters en de vele liefdadheids instellingen en verenigingen kennen. Nu was ik op zoek naar deze uitzending.

In tegenstelling tot andere MokumTV programma's over ons jiddisch verleden, bleek dat het Joods Historisch Museum dit programma van MokumTV niet in haar archief heeft.

Van MokumTV zelf vernam ik dat de originele band bij een brand verloren is gegaan.

Het lijkt wel alsof er een vloek lijkt te rusten op dit zeldzame inzicht dat de heer Fuld gaf over de grotendeels verdwenen joodse gemeenschappen uit de Mediene. Want naast de verteerde originele banden blijkt ook de uitzendband weg te zijn. Na uitzending door Salto omroep Amsterdam, bleek de band plotseling "verdwenen" te zijn. En werd nooit meer teruggevonden!

Vandaar mijn vraag: is er iemand die de band van deze uitzending in zijn of haar bezit heeft, zodat ik deze kan kopiren?


__________________
 
Pagina 1 van 1  sorted by


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard